Sibrandabuorren

Sibrandabuorren

 

Sibrandabuorren met zijn mooie, karakteristieke brug uit 1865 ligt in het hart van ‘De Lege Geaën’. Hoewel lang geleden Sibrandabuorren het kleinste dorp in deze streek was, schommelt het inwoneraantal reeds jaren rond de 400. Het dorp ligt in een waterrijk gebied. Er is een verbinding met de Sneeker Oudvaart, waardoor kleine pleziervaart mogelijk is. Er zijn dan ook kanoroutes uitgestippeld die door Sibrandabuorren leiden.

 

Bezienswaardigheden

 

Eén van de karakteristieke gebouwen in het dorp is de voormalige zuivelfabriek, gesticht in 1891. Deze fabriek, genaamd ‘De Lege Geaën’, bood aan vele mensen werk. In 1975 is de fabriek gesloten. Hierna heeft Transportbedrijf Dotinga de fabriek overgenomen en sinds 2004 is de fabriek in handen van TBS (roestvast staal).

 

Een ander beeldbepalend gebouw is de Nederlands Hervormde Kerk. Deze is een aantal jaren geleden gerestaureerd. In 2015 is de kerk zoals zovele overgenomen door een stichting en doet dienst als mutlifunctionele ruimte.

 

Wonen en leven

 

Achter de kerk staat nu nog de openbare basisschool. Er wordt een nieuwe school gebouwd naast de sporthal in Sibrandabuorren. De school is een resultaat van de fusie tussen Gau, Sibrandabuorren en Tersoal. Een unieke situatie dat drie scholen (2 bijzonder en 1 openbaar) fuseren. 

 

De bakker brengt vers brood. In het dorp is er sprake van gemeenschapszin. Toen de kerk gerestaureerd moest worden, stonden veel vrijwilligers klaar om te helpen. Door de inzet van vrijwilligers heeft ook de speeltuin een metamorfose ondergaan. Sibrandabuorren heeft een sporthal die ook druk gebruikt wordt door sporters uit omliggende dorpen en Sneek. Bij de sporthal ligt een mooi sportveld. Dit veld wordt wat kleiner omdat hier de nieuwe school op gebouwd gaat worden. Natuurlijk houden we een sportveld over voor het kaatsen en overige activiteiten. Voetbal zit er dan alleen nog in voor de kleintjes.  Verder kent het dorp een rijk verenigingsleven, al dan niet in samenwerking met omliggende dorpen. De laatste jaren zijn 3 nieuwbouwprojecten voltooid. Deze projecten zijn gerealiseerd aan de noord- en zuidzijde van het dorp. De karakteristieke lintbebouwing van het dorp is zodoende intact gebleven. Ook de zogenaamde flatjes hebben plaats gemaakt voor nieuwbouw in de S. Korfmakerstrjitte.